Happy Halloween!

Alldeles nyss skickade jag iväg en liten minipolis och en cool riddare till dagis. Idag är det Halloweenfirande med kakor, spindlar, utklädning och annat kul!

Här hemma blir det väll mest plock och fix men sen ska jag och F åka till Ica Maxi i Nacka och shoppa upp oss på lite Halloweengrejer. Pumpa, halloweenljus, halloweenbakelser till efterrätt, spökgodis som spindlar, maskar mm, svart färsk pasta (färgad med bläckfiskbläck) som barnen älskar mm

Ikväll blir det sen fredagsmys i skräckens tecken och efter det drar jag till min kompis M´s lya och sover där :) Hon är borta så jag är kattvakt och får på samma gång en god natts sömn! Eller det kan man hoppas i alla fall... Det vore typiskt mig att inte sova för att det är i en annans lägehet, en annorlunda säng, jag hör ljud jag inte är van vid eller bara råkar ligga och tänka hela natten när jag väl ska få sova...

Därför ska jag inte bara ta med min bärbara lilla bloggdator, skvallertidningarna och godiset utan även öronproppar och sömntabletter!

Trick or treat på er ♥

________________________________________________________________________

Etymologi

Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton). Ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet

Tidpunkt för firandet

Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. [7] Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.

Historia

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att på 700-talet flytta Alla helgons dag från maj till 1 november. Således blev 31 oktober Allhelgonaafton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november. Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA på 1800-talet.

1800-talet

I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland och miljontals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bl.a. firandet av Halloween. Dock är det en förenkling att påstå att det enbart är det irländska bidraget som format Halloweenfirandet i USA.[4]

Andra influenser är Guy Fawkes Night som firades 5 november med inslag som starkt påminner om Halloween. Man firade med att bygga dockor som man brände, med fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Holländare i New Netherland hade med sig en stark tro på andar, gengångare och övernaturliga väsen. Hos tyskar i Pennsylvania fanns jultraditioner som på många sätt påminde om traditioner som funnits hos de tidiga kelternas Halloweenfirande. Skottar som emigrerat till USA firade inte allhelgonadagen men väl Halloween med att utklädd gå från dörr till dörr och be om gåvor.

Under slutet av 1800-talet påverkades många amerikaner, särskilt i de övre samhällsskikten av rationalismen. Då fanns inte längre utrymme för någon tro på vidskepelse eller för folkliga traditioner som byggde på sådant. Halloweenfirandet överlevde om än i något modifierad form. Istället för att förknippas med levande döda och häxor ville man göra Halloween till en glädjens och ljusets fest. Dessutom ville man få det att se ut som om Halloween hade sitt ursprung hos engelsmännen snarare än hos irländarna eftersom irländare sågs som sämre människor.

Halloween var i slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet en helg för unga förälskade par.

1900-talet

Under 1920-talet började Halloweenfirandet tas över av Lions, scoutingrörelsen och Rotary. Man började med Halloweenparader och försökte göra firandet tillgängligt för alla. Från att ha varit en privat angelägenhet i hemmet blev Halloween något som flyttade ut på gator och torg. Därmed började också problem dyka upp med ungdomar som genomförde bus som ansågs störa friden. T.ex. krossades 1939 över 1000 fönster i Queens i New York under Halloweenfirandet. Under 1940-talet försökte myndigheterna i Chicago förbjuda firandet. Motiveringen var att USA låg i krig och hade allvarligare saker att fokusera på än att bevaka Halloweenfirandet.

Efter andra världskrigets slut började firandet av Halloween återigen bli våldsamt. I många städer försökte man anordna gemensamma karnevaler och fester för att stävja det våldsamma firandet. Uppmärksamheten kring Halloween ökade kraftigt under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.

Det är under 1950-talet som Halloween blir en av de riktigt stora helgerna i USA. Det är också nu som Halloween återigen blir en högtid främst för barnen och man lyckas framgångsrikt återlansera traditionen med bus eller godis (trick-or-treat).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0