Smeg

Åh idag kom vår nya spis! I renoveringen var de det enda vi inte bytte i köket och jag har irriterat mig på det sedan dess!

I vårt kök passar det inte med en häll och fristående ugn utan helst hade det passat bäst med en fin gasspis från tex Ilve. Dock gillar jag inte gasspisar för brandrisken och dels så måste vi ju köpa gastuber hela tiden om vi ska ha det.

Därför blev det näst bästa en spis från Smeg, den ser lite gammeldags ut samt är jättebra för mig som gillar att baka! Dock hade jag velat ha en 100 cm bred men då hade vi behövt göra om hela köket...

Elektrikern kommer idag eller imorgon och imorgon kväll skall den invigas då jag skall baka macarons :)

Ha en fin eftermiddag!
Pinkmommey♥Födelsedagskalas!

På lördag är det dax för födelsedagskalas och det ska bli så kul! Jag är ju i en lite knivig ålder så trots att jag skickade ut inbjudningarna en månad i förväg var det en hel del som inte kunde... De flästa av mina vänner har ju barn och det är verkligen inte det lättaste att ordna barnvak och ibland upp till tre barn!

Men det är i alla fall 35 tappra gäster som kommer till mig på lördag som jag hoppas kommer att kunna parta loss rejält!

Jag har skippat middagen helt - dels för att det blir inte samma partystämmning om man sitter och pratar över en middag i flera timmar och dels så älskar jag ju att baka och vill gärna bjuda på det istället :)

På lördag blir det tårtor, minicupcakes, macarons och en massa godis! Allt i rosa såklart! Men sedan ska jag även ha en stor ostbricka för dem som inte gillar sött samt popcorn och chips i form av hjärtan på borden.
Till detta blir det rosa champagne, öl, vin och ett dignande drinkbord!

Jag har även införskaffat mig rosa ballonger, tallrikar, servetter, tårtfat, blommor och annat!

Jag hade tänkt att ha serveringshjälp men då vi blev så få som skippade jag det och tror att jag själv + några av mina väninnor kommer att fixa det! F får ansvara för drinkbordet, musiken samt champagnen så sköter jag resten :)

Vi har ordnat det så bra så att barnen är med farmor och mormor ute i Sigtuna hos just mormor. De åker ut redan på fredag så att jag kan ha en bakkväll och sedan sova ut hela natten och kommer hem först på söndageftermiddag. Då är det dessutom farfar som hämtar dem och kör ut dem till oss på ön! Tänk vilka fina föräldrar jag och F har!!

Jag kommer dessutom ha ett par övernattande gäster vilket gör festen lite extra rolig!

Hej så länge!
Pinkmommey♥

            

           
         
             

            

            


Dualit

Igår fick jag min första födelsedagspresent av F! En fin vit elvisp från Dualit! Han hade tänkt att jag kanske behövde en ny fin och bra elvisp nu när jag skall baka macarons mm till min födelsedagsfest! Den jag har idag är en supergammal som följde med i min startbox från Ikea för 15 år sen när jag flyttade hemmifrån...

På återseende!
Pinkmommey♥

 

 


♥ By Malene Birger


Isalena embellished dress
Orsay silk shirt
Sophias lace skirt
Coletta feminine shirt
Dorothe embellished shirt
Christel silk skirt
Natilia evening pants
Delli mohair-blend cardigan
Terrial metal mix necklace


ATT LÄRA SIG LÄSA

Min lilla T håller på att lära sig och läsa eller han är i alla fall väldigt intresserad av det så häromdagen var jag i bokaffären och köpte dessa superböcker som enbart är skrivna med VERSALER och som har enkla meningar och intressanta storys för de små!

Det blev "Vad ska fröken säga" då han nyligen börjat i skolan och " Nya kompisar" då vi också ganska nyligen flyttat.

Jag tror att det fanns ett 10-tal i denna serien.Jag passade även på att köpa lite böcker med stensiler som man lär sig läsa och skriva med hjälp av. Dessa var de jag tykte var bäst och sedan var de tjocksat också. Dessutom var de på extrapris för 59:- st på Bokskotten på regeringsgatan om ni är intresserade :)

60192: Läsa och skriva (häftad) 60190: Bokstäver och ord (häftad)

Har inte haft tid att pyssla med dem eller läsa dem än men jag skickar helt klart med dem till helgen när kidsen ska till mamma över helgen!

Pinkmommey♥


Sommar i Skåne 2011

På stranden i Båstad!

Lunch och lek i Ramsjöstrands hamn!

 

Prommenad in till Torekov för middag med goda vänner! Fin utsikt och många kor att titta på på vägen!

 

Med bästa kompis på stranden - en av flera härliga dagar!

 

Badar i Glimminge Plantering.
Krabbfiske
Kvällsbad i solnedgången!
En av många middagar på G Svenssons vid torget.
Lilla jag.
Lek i kyrkruinerna i väntan på mat.
Papper och kritor åt barnen medans väntan på maten :)
Min fina F!
T´s födelsedagskalas med alla fina vänner som också är nere under sommaren!
12 barn och 10 vuxna var alldeles  lagom!
Födelsedagsbarnet
Farmor & farfar samt farbror med familj på födelsedagsmiddag på kvällen :) Fisk och skaldjur från "Rökeriet" i Torekovs hamn!
T´s gudfar med familj nere och hälsar på i ett par dagar!
Jag och min älskade förstfödde!
Lilla F på sin dagliga tennislektion!
Fina T "in action" med massa stolta föräldrar i bakgrunden.
"Vår" strand!
En av många grillmiddagar i trädgården.
Både stora och lilla bilen fick hänga med till Skåne, lilla bilen var perfekt att ta till stranden och små utflykter!
På utflykt till Mölle och hälsa på morfar med familj!
Krabbfiske igen!
På Hallands väderö med morbror, morbrors fru och kusinerna!
Picknick!

Älskar


1 million

På farsdag fick F denna underbara parfym av mig och killarna. Jag blir knäsvag varje gång jag känner lukten av den, sååå god! Köp till era män eller killar köp den om ni vill få er fru/flickvän att falla ännu lite mer ;)

Pinkmommey♥

Happy fredag mina vänner!


Hösthelg

Vilken helg vi har haft - jag har gjort allt och ingenting alls känns det som.

I fredags var vi hos T´s klasskompis föräldrar på middag och det var verkligen jättetrevligt! Dom är riktigt härliga och sköna personer och vi blev bjudna på en god höstmiddag och det blev en hel del vin med!

I lördags var både jag och F ganska slitna och F var ute i trädgården hela dagen som varje helg nu för tiden medans jag tog tag i tvätten, huset och åkte runt och handlade på tusen ställen med lilla F.

F passade även på att bygga ihop hyllan vi köpt till kontorsförvaring i hallen medans jag - hör och häpna - lagade lite jeans åt barnen.

På kvällen blev det basu, pizza och Så mycket bättre för hela familjen.

I söndags var det fix i trädgården och sedan bakade jag som sagt macarons. Efter det blev det en härlig farsdagmiddag hemma hos svärföräldrarna med F´s bror och familj!

Och vet ni vad det bästa är? Jo, det är bara en dag kvar och sedan är det helg igen!! F skall ut med hela stora killgänget imorgonkväll så jag och småkillarna skall ha myskväll med McDonalds, lakrisglass från Valhallavägen och massa godis framför Idol!

Pinkmommey♥


Me and my darling på våra goda vänners Triwa-tillställning för ett par veckor sedan.

Vitare tänder

Detta är en produkt som jag vill rekommendera och som jag VET FUNGERAR då jag själv provat den. Alltid kul med en produkt som håller vad den lovar och som inte kostar skjortan!

Pinkmommey

____________________________________________________________________

Hur fungerar er produkt?

Man penslar på gelen på tänderna och låter det sjunka in i ca 30 sekunder innan du stänger munnen. Detta för att saliven inte ska skölja bort så mycket gel. Sedan har du gelen på tänderna i 30 minuter utan att äta eller dricka. Efter 30 minuter har gelen brutits ner till vatten så då kan man skölja munnen om man så känner, men detta är inget måste. Denna process ska upprepas morgon och kväll efter man borstat tänderna i 2 veckor för bästa resultat. 


De flesta tandblekningssystem som idag finns på marknaden baseras på karbamid peroxid. The White One är ett av de första företagen i Sverige att helt basera sina produkter på hydrogen peroxid. Istället för att karbamid peroxid först ska brytas ner till hydrogen peroxid, som i sin tur ska brytas ner till syre, så bryts The White One (med det verksamma ämnet hydrogen peroxid) direkt ner till syre. Tänderna blir då effektivt ljusare, vilket du märker efter en kort tids behandling. Samtidigt är du skonsam mot dina tänder då du hoppar över en nedbrytningsprocess som annars sliter på tändernas emalj. Den sista nedbrytningsprocessen sliter inte på emaljen. Vi tycker detta är väldigt viktigt då vi tycker du ska vara noga med att bevara din emalj och försöka undvika skador.  

 

Hur länge håller resultatet efter en tandblekning?

För de flesta håller resultatet i sig i ett år. Dina tänder kommer fortsätta att missfärgas i samma takt som de alltid gör. Hur fort de missfärgas beror framförallt på hur mycket du utsätter dina tänder för faktorer som missfärgar dem. Saker som kaffe, cola, rödvin och rökning kommer att påskynda missfärgningen. För att uppehålla resultatet kan man underhållsbleka någon enstaka gång beroende på behov.

 

Är det säkert att bleka mina tänder hemma?

Ja, vår tandblekning är speciellt framtagen för att vara säker och enkel att använda hemma.

 

Finns det några bieffekter med er tandblekning?

Ett fåtal personer kan uppleva tillfälliga ilningar i tänderna under behandlingen och en del kan känna av irritationer i tandköttet. Det försvinner oftast direkt efter behandlingen men kan vara kvar ett par dagar. Du bör inte bleka tänderna om du har hål i tänderna eller har tandkött i dåligt skick.

 

Vad skiljer er från konkurrenterna?

Vi är ett av de få företag idag som kan erbjuda en säker tandblekning med hydrogen peroxid. Eftersom The White One tandblekning innehåller hydrogen peroxid, bleks dina tänder snabbare än med produkter som baseras på karbamid peroxid. The White One innehåller 12%  och 20% hydrogen peroxid, viket skulle motsvara ca 36% och 45% karbamid peroxid. Detta innebär en snabb behandling då du har mindre chans att få ilningar, samtidigt som att du är mer skonsam mot din emalj. The White One blekningspenna gör tandblekning löjligt enkelt. Du kan använda den nästan var du vill, hemma som på jobbet eller i bilen.

 

Påverkar The White One mina fyllningar, plomber etc.?

The White One varken skadar eller bleker kronor, fyllningar, fasader, plomber eller andra arbeten. The White One bleker bara dina egna naturliga tänder, vilket skulle göra att det blir en märkbar skillnad mellan befintliga tandarbeten och dina blekta vitare tänder. Detta bör undvikas, rådfråga gärna tandläkare.

 

Tar The White One bort fläckar från kaffe, te, Coca Cola, rödvin, rökning etc?

Ja, men fortsätter du med missfärgande substanser som t.ex kaffe och rödvin kommer dina tänder att missfärgas igen. Nikotinfläckar kan vara svåra att få bort och kan ta lite längre tid. Om du fortsätter att röka efter eller under behandlingen kan dina tänder komma att missfärgas fortare än de annars skulle göra.
Önskelista inför födelsedagen

* Champagneskål (att ha blommor i)  från Day Birger et Mikkelsen, finns bla på NK.
* All inredning från BUB .
* Prime boots från mathilde, NK sport eller andra affärer.
* Koppar från Agneta Livijn.
* Armband från Mrs H på Humlegårdsgatan som är en pyttesmaltråd med liten berlock.
* Musballerina på Marc Jacobs.* Hasseludden spa.
* Teatime på trevligt ställe.
* Parfym - Gurlain Insolense
Insolence, EdT 50ml
eller Balenciagas nya (den blommiga ej oljiga, finns två sorter)
Pinkmommey♥

Årets sista skörd

I helgen tog jag upp årets sista skörd i form av söta små morötter och fina potatisknölar! Härligt att kunna plocka gott ur landet även när frosten kommit. Morötterna åts upp på en gång av de små liven men potatisen får bli en god potatismos eller potatisgratäng till helgen tror jag.

Ledsen att jag inte tittat in på ett par dagar men jag har helt enkelt inte haft tid...

Ha det fint!
Pinkmommey♥Macarons

Det är ju snart dax för min födelsedagsfest då jag skall bjuda på lite smått och gott och däribland Macarons tänkte jag. Därför var jag ju tvungen att provbaka dem så att det inte blir katastrof när det väl är dax...

Det var inte så svårt då jag gjorde så kallade Italienska Macarons vilket är enklare än franska då man slipper tex att göra sockerlag. Dock tog det ganska lång tid - ca 2 timmar.

Dels så hade jag inga ägg hemma och de skall helst legat framme i rumstemperatur en dag eller två och nu blev de ägg direkt från kyldisken och dels så hade jag ingen röd karamellfärg så jag fick göra gröna... Men det värsta av allt var att vår gamla spis (vilket är det enda vi inte bytt ut i rennoveringen morr) inte visar några temperaturer mellan 50 och 180 grader... de är bortskavda och därför kunde jag alltså inte veta vilket gradantal jag hade - suck! 120 grader skulle det vara och av kakorna att dömma var det kanske nån stans mellan 80-100 grader då de fick vara inne dubbelt så länge... Detta gjorde att de blev lite spröda utanpå vilket de absolut inte ska bli men annars blev de fina tycker jag - för att vara första gången menar jag ;)

Pinkmommey♥


De som inte blivit uppätna av mina småkillar ligger i denna veckra kupa i kylen och väntar på mig.


För att de inte ska spricka är det bland annat viktigt att de får stå i minst 45 minuter efter att de spritsats ut på plåten innan de åker in i ugnen. på så sätt får de en fastare yta. Om man dessutom knackar lite lätt på undersidan av plåten så blir man av med små luftbubblor som kan finnas i macaronesen.


Denna gång gjorde jag ingen vanlig macaronfyllning som skall reduseras mm för att bli en fast krämig fyllning utan tre cream-cheesefyllningar. Färska jordgubbar fick smaksätta en, lemoncurd den andra och den tredje vanlilj. Det blev så gott men dock inte så bra då man tar en tugga och all fyllning rinner ut då den inte är så fast i konsistensen...


Mums!


Så sant, så sant...


Stockholm i mitt ♥

Denna text kanske många redan har läst men jag tycker att den är värd att uppmärsammas för man blir allt lite stolt över vårt fina Stockholm.

Pinkmommey ♥
__________________________________________________________
 
Brendan Francis Newnam hosts a national public radio show called "The Dinner Party Download" produced by American Public Media. He's the author of the CNN.com travel column "The State I'm In." Follow him on Twitter @bnewnam.

A $22 martini. And this wasn't a martini served with gold flakes and unicorn eyelashes, either. In fact, it was barely a martini.

It was two oily Kalamata olives covered in an ounce of gin and an ounce of something that wasn't vermouth.

It was the worst thing-called-a-martini I've ever had. And the most expensive thing-called-a-martini I've ever paid for. And I won't let myself forget it, because it's the only thing I found wrong with the entire city of Stockholm.

I know what you're thinking: Surprise! A travel writer likes a place that he visited.

And it's true, travel stories tend to be as hard-hitting as a Dick Cheney interview on Fox. But believe me when I tell you that a short visit to Stockholm in the summer will have you seriously thinking about applying for a job at IKEA ... in Sweden.

In fact, Stockholm is so attractive and so user-friendly that your feelings about it will toggle between admiration and jealousy. It's like the neighbor with the groomed yard, the successful career and the loving family. Part of you aspires to be her. Another part wants to start negative rumors about her and tear up her yard by doing donuts on it in your unwashed Toyota Camry.

"Well, it's really expensive over there," you think. "At least they have that going against them."

And it's true it ain't cheap (See: aforementioned thing-called-a-martini), but it's kind of like dining at a baseball stadium: If you avoid boozing and be smart about where you eat, the prices won't make you cry.

I found a intercontinental flight to Stockholm from Croatia for 60 bucks. And for lodging, I used Air BnB, a newish website where people rent their homes when they are not using them.

My girlfriend and I found a one-bedroom apartment in central Stockholm for $650 a week. It included a kitchen where you could save money by cooking and a comfortable couch where you could save money by watching Swedish television and pretending you are actually walking around Sweden.


"Venice of the North"

"You Americans?" asked the guy sitting next to us. He was a just-this-side-of-handsome middle-aged man sitting with his long-blond-haired, red-bearded, modern Viking friend.

"Yes."

"We'd like to buy you a drink."

"Why?"

"Because we feel bad that you lost your 'A.' " Earlier that day, Standard & Poor's had downgraded America's credit.

So much for overcoming my attraction to Stockholm by dismissing the Swedes as cold and humorless.

The Joker and the Viking were just back from their month and a half summer vacations out on the islands. And lest you think my girlfriend and I had fallen in with Sweden's wealthy elite, you should know that almost everyone on Sweden speaks English, everyone has a minimum of five weeks vacation, and most people have vacation homes -- with 600,000 summer cottages, it has the highest number of second homes per capita in the entire world.

This would be a good place to tell you that Stockholm is part of a 24,000-island archipelago. Many of the country's summer cottages are on these islands, and Stockholm itself is spread out across 14 of them.

The city has been dubbed "Venice of the North," which (save for the fact that the water is clean and you can swim in it it and eat fish from it) seems apropos. The whole city is infused with maritime culture. Viking relics are strewn across the town's near 100 museums.

A painstakingly restored 64-gun warship from the 17th century is the centerpiece of the beloved Vasa Museum. And mountains of incredible seafood abound, both figuratively at classic Swedish restaurants like Tranan and Pelikan and literally at the city's food markets. The most stunning is Ostermalm Food Hall, where the ice-packed fish counter looks like Atlantis at low tide.

The Joker and the Viking taught us something else the night we met them: Sweden is in the middle of the "vodka belt," a ribbon of countries in Europe whose natives really like vodka a lot.

Perhaps not surprising for the home of Absolut but still an adjustment for visitors from the wine-with-dinner belt.


Living the good life

Sweden's also awash in beer of varying colors and varying strengths. And that night, with the help of our new friends, my girlfriend and I consumed all of the above until the sun came up. Which is less decadent than you might think, since in Stockholm during July, the sun rises around 3:30 in the morning.

The next day, we skipped breakfast and went directly to "fika," a noun/verb that means "break," as in coffee break. A coffee break that is usually accompanied by sweet baked goods. The cinnamon bun is the local favorite, but I fell hard for cardamom buns, which have all the same gooey texture as cinnamon buns but with a hot edge courtesy of the cardamom.

"Fika" is a big part of Swedish culture. Blending work with coffee breaks with friends and colleagues is one way to achieve "lagom," another hardly translatable Swedish word that roughly means "just enough." Not too much. Not too little.

Some say the word is a contraction of "laget om" ("around the team"), a phrase used in Viking times to specify how much one should drink from the horn as it is passed around in order for everyone to receive a fair share. Everyone receiving their fair share is a philosophy that lies at the root of Swedish society.

A coffee shop is a good place to witness the practical affects of "lagom." Amidst the pastries and the (extremely attractive!) people, one finds lots of men with one hand cradling a coffee and the other rocking a stroller.

On-duty dads are everywhere. This is not only because Sweden takes feminism very seriously ("lagom") but because Sweden has some of the most generous paternity benefits in the world. Families receive 13 months paid paternity leave per child, and two of those months are reserved for fathers so they too can raise their child.

Lagom.

The rest of our trip was filled with these sort of frustratingly beautiful and pleasant truths about Sweden: public transportation that was clean and on time. More vibrant neighborhoods than you are able to explore in a week, from schmancy Ostermalm to the medieval splendor of Gamla Stan (Stockholm's old town). Superb design everywhere, from light switches to community bikes (!).

Our last day there, we ogled people and boutique shops in trendy Sodermalm and saw a hare the size of a bumper car while strolling through one of the city's many parks. This all happened under a sky so electrifying -- a mottle of purple, blue, gray, white, orange and yellow -- that every hour or so, you found yourself standing still and staring up.

We ended our trip at a broad terrace bar overlooking the city.

"What's not to like about this place?" we wondered. Then I received my $22 thing-they-called-a-martini.
Mina ♥ !

Nu längtar jag hem till mina hjärtan så att det gör ont! Var ju ute med tjejerna igår så jag träffade inte dem då och imorse blev det bara en snabbis innan jag var tvungen att åka till jobbet... Momo har hämtat de små liven på skola och dagis och jag tänkte ta med mig något smarrigt hem till middag!

Ikväll hoppas jag att jag skall hinna dela med mig av min sommar i bilder.

På återseende!
Pinkmommey♥

See by Us

En god vän till mig har med sin väninna startat en nytt glasögonmärke och jag tycker både idén och glasögonen är fantastiska! Så fort de finns ute till salu är jag den första att slå till på ett par leopad glasögon :)

Nedan kan ni läsa lite om märket och tjejerna från en text som jag lånat/kopierta från deras hemsida.

Pinkmommey♥

___________________________________________________________

See by Us
är ett nytt läsglasögonmärke som flirtar med den modemedvetna intellektuella kvinnan och mannen. Vår målgupp är alla som på ett smart sätt vill addera någonting extra och modernt utan att behöva tumma på funktionen. See by us designar även stilsäkra bågar med fönsterglas och vänder sig på så sätt till alla som inte har något synfel, utan helt enkelt känner sig sugna på att uppdatera sin look med ett par urbana glasögon.

Vi har tre olika modeller på läsglasögon. Inspirationen har vi hittat hos The Great Gatsby, Truman Capote och Joyce Carole Oates. På glasögonfodralen hittar man citat från var och en av dessa för att få den rätta känslan.

Elisabeth Wachtmeister och Nicole de Geer är tjejerna bakom See by Us. 

“Vad vi vill uppnå med See by Us är att våra läsglasögon ska bli sedda mer som en cool accessoar än något nödvändigt ont. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att se snygga och smarta ut. Med våra glasögon har du dessutom råd att köpa flera par på en och samma gång, ett kul, snabbt och enkelt sätt att addera någonting nytt till din vardagsoutfit.”

http://seebyus.com

Pontus Seabar

Igår efter jobbet så mötte jag upp mina bästa tjejer på Restaurang Pontus på Norrlandsgatan! Jag har velat gå dit sedan de öppnade och läst mycket om stället och att de verkade ha god mat! Lite av en besvikelse blev det...

Vi skulle ses vid 18.30 men då jag inte orkade åka hem mellan arbete och middag så möttes vi upp redan vid 6-tiden för en drink i baren. Till vår glädje fick vi höra att det var halva priset på Bollinger-flaskorna kvällen till ära och tog då självklart in en sån. Då de andra tjejerna kom så fick vi ta med flaskan till bordet och när denna var slut så frågade de om vi ville fortsätta med samma dryck middagen igenom. Vi tänkte varför inte då priset var så bra och att vi i annat fall ändå skule dricka vitt till våra fisk- och skaldjursrätter.

När sedan notan kom så var de fullt pris på flaskorna! De sa att de hade halva priset i baren men inte i restaurangdelen... Dels så visste de att vi hade bord efter baren, dels så sa de att det var halva priset IKVÄLL, inte i baren ikväll. Dessutom så upplös de inte oss vid bordet att flaskorna nu blev dubbelt så dyra... Självfallet så fixade det sig till slut men det tycker jag var lite dåligt.

Dessutom så var maten inte alls så fantastisk som jag hade hoppats... Jag ville i och för sig gå på vanliga Pontus och inte på Seabaren som vi var men de borde väll hålla ungefär samma kvalité? Jag tog en hel seabass med provensalsk sallad och till efterrätt en keylimepaj.

Sist jag var på Sturehof och åt satt jag och suckade mig egenom middagen då det var så gott och så var det verkligen inte här. det var gott men det var också allt... Kaylimepajen var dock "to die for" de skall jag inte sticka under stolen med!

Tjejerna gav sina maträtter ganska ljumma resensioner de med och de åt alla för och huvudrätt och jag hörde inte en enda av dem säga att deras mat var särskilt speciell...

En trevlig kväll hade vi i alla fall som vanligt och det är alltid mysigt att gå ut och slippa laga mat och få snacka lite skit med tjejerna!

Pinkmommey♥

Hur skall man få tid till de små?

Just nu sitter jag och försöker få ihop julledigehetn för min lilla familj och det är varkligen inte lätt med så få dagars semester man har per år och så många lovdagar de små har. Att det dessutom gått åt en hel del dagar till inskolning i skola och på nytt dagis i år gör inte saken lättare... Denna krönika skrev min F i tidningen han är redaktör på och jag tycker att den är mycket tänkbar och vill gärna dela med mig den.

Ha en fin kväll!
Pinkmommey♥

Barnen är lediga 16 veckor om året. Men föräldrarna har oftast bara fem veckors semester var. Hur går den ekvationen ihop?

Vem tar hand om dina barn när dagis och skola har stängt? Löser det själv, släktingar, vänner och bekanta, privat barnpassning eller läger?

Så löd webfrågan häromveckan på Spara&Placera. En infekterad fråga för många barnfamiljer som inte är helt enkel att lösa. Merparten av de svarande får hjälp av släktingar eller vänner och bekanta.

Men inflyttningen till Sveriges storstäder gör att alla inte har sina familjer på nära håll. När dagis har stängt i fyra veckor på sommaren och om man har barn som går i skolan så kräver de långa skolloven 16 veckors semester om året. Och vi föräldrar har tillsammans normalt sett 10 veckor semester.

Om man aldrig är ledig tillsammans kan man komma rätt långt med de veckorna. För ensamstående föräldrar är ledigheten slut efter jullov, sportlov och påsklov.

Det som annars ska vara en viloperiod eller roliga aktiveter för hela familjen håller på att bli en mardröm för allt fler.


Finns knep

Idag finns, för de som har föräldradagar kvar i föräldraförsäkringar, möjligheten att pussla med kombinationen semester och föräldraledighet. Men det fungerar bara fram tills barnen fyller åtta år, sedan fryser föräldradagarna inne.

Allt fler undersökningar visar på att barn önskar sig mer tid med sina föräldrar, föga förvånande, när många tvingas jobba heltid för att få ihop ekonomin med stigande räkningar på el och boräntor som också är på väg upp.

Kontentan av det hela är att barnen upplever föräldrarnas press av att få ihop vardagen och den påtvingade barnpassningen vilket såklart blir fel. Man skaffar barn för att man älskar dem och vill vara med dem resten av livet. Men samtidigt blir det ett moment 22 av det hela.


Fler barn

Trenden går samtidigt åt att skaffa fler barn, tre barn är det gamla två barn och att få fyra barn är idag inga konstigheter. Samtidigt som att det börjar bli prestige i att kunna få ihop schemat med att hämta barnen allt tidigare från dagis. Vi flyttade nyligen från Stockholms innerstad till hus i förorten. När man hämtade barnen efter klockan tre i stan så var det inte många barn kvar. Något som skapar än mer oro, skadas mina barn av att få vara kvar längst av alla på dagis. Har de andra föräldrarna kassakistor att häva pengar ur när räkningarna ska betalas varje månadsslut?

Det blir en ond cirkel som skapar oro för allt fler.


Inga enkla lösningar

Vad ska man då göra? Det finns inga enkla lösningar. Ställ de jobbiga frågorna till far- och morföräldrar och andra i din omgivning. Idag finns det också barnpassning relativt lättillgänglig. Använd er av internet och sök, omkring 150 kronor per timme efter rut-avdrag verkar taxan ligga på nu.

Ett annat alternativ, som egentligen är den mest jobbiga att höra. Istället för att lägga ned en mindre förmögenhet på en ny bil, dyrare bostad eller hänga med i de senaste klädtrenderna - spara pengarna och lägga dem på barnen istället. Sommaraktiviteter som ridläger och fotbollsturneringar kostar en hel del. Om möjligt försök gå ned i arbetstid under en period. Snart har de små vuxit i höjden och vill i alla fall inte vara med dig lika mycket som du vill vara med dem.


Finaste F!


Sköna hem!

Åh i senaste Sköna hem fanns ett underbart hem med mycket värme och tanke bakom varje rum! Mycket av detaljerna skulle jag kunna tänka mig att ha i ett framtida hem eller om vi bygger ut vår lilla koja som vi har idag.

Det finns fler bilder i tidningen som är ute i affärerna nu. Se mer på www.skonahem.com

Pinkmommey♥

Hallen har samma apelsinton som tälttaket i samlarrummet. Golven är målade i barockens populära rutmönster. Bergere från tidigt 1800-tal.
Underbar färgskala om man väljer att ha färg hemma och ett sådant målat rutigt golv är jag riktigt sugen på i vårt kök!

Det magnifika skrivbordet har stått på ­Ludvig Nobels kontor i Sankt Petersburg. Lejon­tavlan i broderat silke har en gång hängt på Ostindiska kompaniets kontor. Jakt­troféer ramar in under det målade tälttaket.
Detta tak är ett måste i lilla F´s rum om vi renoverar om i framtiden - han har redan lite cirkustema i sitt rum.

Sovrummet är ­inrett i 1700-talsanda med platsbyggda garderober. Sängen är nygjord efter ett original på ­Skogaholms herrgård. Säng­himlen med ­inbyggda ­lampor snickrade Ulf ihop av överblivna dörrfoder och hålkälslister. Kakelugnen från Gustavsberg, 1890. Överkast från ­Lindex, och päls från Artwood.
Urfina garderober och kul lösning med en byrå där imellan!

Klockren!


Bara bäst!


Allhelgona helgen

God morgon!

I torsdags stannade jag kvar på jobbet på pysselkväll och kakbuffé då vår fina S skall sluta :( Jag lärde mig sticka och gjorde armband och annat kul. jag blev faktiskt lite "hooked" på stickning och har nu köpt mig lite garn och ett par stickor - glittriga ;)

Vid 19-tiden var jag tyvärr tvungen att gå då jag skulle hem till M på tjejmiddag och se hennes nya lägenhet som var färdigrenoverad. Som vanligt så hade hon renoverat och inrett såååå fint!! Hon är så jäkla duktig och det är en skam att hon inte arbetar med det på heltid!

Hon hade flyttat kök, rivit ner väggar, upp med väggar, breddat dörrar, snickrat ihop en superfin hall och allt var renoverat med sån kvalité och klass! Helt i vitt och grått med inspiration från Gotland.

Hon bjöd i alla fall på supergod mat och till efterrätt fick vi kladdkaka med pepparkakssmak - smarrigt!

I fredags var det ju halvdag så timmarna bara rann iväg så var det dags att gå hem :) Jag åkte och hämtade killarna på dagis och skola och sedan begav vi oss till Ikea! Gossarna lämnades på "Småland" som de älskar och jag fick tid att gå runt alldeles själv och inhandla saker från min lilla lista som bestod av bla vinglas till min födelsedagsfest, självklart servetter och ljus samt en del andra saker.

Efter en klassiskt kanelbullefika så åkte vi hem och bastade! På kvällen blev det själfallet Idol.

I lördags så var vi på besök hos min lillebror ute på Ekerö och tittade på deras nya hus! det var så fint alldeles vid vattnet och mycket större än vad jag trodde! De bjöd på pankisar och när vi hade ätit upp var det bara att bege sig mot nästa anhalt vilket var barnkalas i Gamla stan!

Hos lilla W var det mycket trevligt med en massa bullar, kakor, tårta och godis och vi kom hem lagom till "Så mycket bättre"! Inte riktigt lika bra som förra året men jag tror också att det är för att det bara varit två program och man inte kommit in i det riktigt?

Igår lämnade jag barnen hos goda vänner på ön och så hade F och jag värsta fixardagen! han var ute mellan 9 och 16 och blåste löv med lövblåsen och jag passade på att storhandla, tvätta och städa.

På kvällen mötte vi upp min pappa och hans fru På Galärkyrkogården på Djurgården och tände ljus för våra nära som gått bort. Efter det prommenerade vi upp till Cassi för en klassisk grillmiddag i 70-tals miljö men hoppade denna gång över efterrätten och intog den istället i pappas nya våning.

Som vanligt så hade de fått sååå fint och det var en riktigt mysig takvåning fast i gammeldags stil! efter en kopp kaffe och lite gino bar det raka vägen hem och jag somnade i barnens säng när jag nattade dem... Vaknade upp 11 timmar senare imorse och fattade som vanligt inte vad som hade hänt, ha, ha...

Pinkmommey♥


Cassi restaureng har funnits i evigheter och serverar klassisk fransk mat på bricka och är alltid supergott!


Torsdag!

Jihu, ännu en bra dag! Livet känns helt ok nu trots att det tidigare i höstas hände massa tråkiga grejer samtidigt - vi hittade fuktskador på huset som de förra ägarna dolt och vår besiktningsman inte hittade, vatten läckte in vid skorstenen som var felbyggt som vår besiktningsman inte heller hade upptäckt (undrar hur bra han var egentligen...), bilen gick sönder och det kostade 18.000:- och gick inte på försäkringen och så var det en grej till...

Det gäller att inte falla ner i mörkret utan försöka ta tag i problemen, lösa dem så gott man kan och hoppas på att man kanske har vänner eller familj som hjälper en och som tur var har vi det :) Dessutom är det min F som får ta största lasset och han är bara bäst!

han jobbar som en tok för att kunna försörja familjen, har hand om barnen till stor del och bygger och donar med hem och trädgård som oftast - vilken man va!? Och snygg är han också, ha, ha!Idag hände i alla fall en bra grej och snart är det dags för mig att ha födelsedagsfest och så är ju julen analkande så det är bara sååå mysigt!

Ha en fin dag!
Pinkmommey♥

 


Saknar så!

Hej bloggen!

Oj vad jag saknar att dela med mig av mina vardagsbetraktelser, inredning och annat som händer i mitt liv men väldigt vad mycket tid jag har för annat nu för tiden...

Kanske att jag kommer att titta in lite då och då från och med nu - det är ju jul och allt och då är det bara så mycket mys som måste avhandlas och delas med av!

jag är inte helt förtjust i att de börjar med julpynt och julskyltning så här tidigt då jag gärna vill njuta av hösten i sig med alla fina färger och annat mys men jag skall inte sticka under mattan med att jag redan börjat plöja jultidningar och planera fint julpynt till hemmet i år.

Jag tror faktiskt att det kommer bli en hel del växter i år och lite mindre klassiska julstjärnor i fönstrena... Jag vill ha så många fina kransar, apelsiner och annat fint i mina fönster istället. Dock kommer ju det inte bli lika fint ljust men jag får köra med sjukt mycket levande ljus istället.

Annars mår familjen bara bra och vi trivs som fisken i vattnet "ute på ön" och T går i riktiga skolan nu och har fått massor av fina små vänner och lilla F går kvar på dagis men har vuxit som bara den då storebror slutat.

Vårt senaste projekt av huset har varit att bygga en trädgårdsbod för alla maskiner, krattor, gräsklippare och annat som används dagligen men som vi ändå vill gömma undan. Så nu står en fin liten vit bod i slänten bakom huset och det är min fina man F som byggt den med FINFINA vännerna H och D!

Helgen som var gick annars i skräckens tecken och jag gick "locko" och smyckade ut trädgården med både gravstenar, kråkor, fladdermöss, liar, skelett och annat läskigt! Som grädden på moset hade vi skräckfilmsljud/musik ur högtalare i lilla boden, mohaha.

Bilder på lilla boden, skräckgrejerna och annat nytt i huset kommer upp på bloggen när jag har tid att titta in nästa gång :)

Helgen som kommer bjuder på besök både hos bror min som blivit med hus ute på vackra Drottningholm/Ekerö samt hos pappa i deras nya våning i stan. Sedan skall jag även försöka hinna med ett besök på farmors grav.

Ha det nu så fint ni som tittat in så hoppas jag på att vi hörs snart igen!
Pinkmommey♥


RSS 2.0