Något har man gjort rätt i alla fall ;)
Beteendevetare: 3-4 år mellan barnen är lagom
Skaffa inte barnen för tätt!
Det rådet ger beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.
– Det drabbar framför allt det äldre syskonet.
Ska man skaffa barnen tätt och få blöjbyten och nattvak snabbt avklarade – eller vänta med småsyskon tills barn ett (och föräldrarna) hunnit hämta andan?
Åldersavstånd mellan syskon är ofta en het fråga bland unga föräldrar.
Elisabeth Schönbeck, beteendevetare som forskar om syskonroller, har ett tydligt råd:
– Skaffa inte barnen för tätt, säger hon.
Tre-fyra år lagom
I den svenska genomsnittsfamiljen finns två barn. Men det är inte alla förunnat att välja om och när man ska ha barn. Ibland kommer inte det andra barnet alls, ibland dröjer det. Andra upplever inte att de inte har tid att vänta. Men om man har möjlighet, tycker Elisbeth Schönbeck att tre, fyra år är ett lämpligt åldersavstånd.
– Ska man tala fackspråk är det så att ett barn inte är färdigt med sin individuationsfas och inte heller med sin separationsfas förrän det är tre, fyra år, säger Elisabeth Schönbeck.
Att få ett syskon innebär att man inte längre är ensam om föräldrarnas gunst. Som mindre och hjälplös är det dessutom det yngre syskonet som har förtur till föräldrarnas famn och kanske mammas bröst. Då gäller det att den bortstötta fjolårskalven har sin grundtrygghet klar.
– Den äldre får en väldigt kort barndom. När han är fyra, fem så ska han vara stor och duktig. Tvåan är liten och söt – även när han är 14 eller 15, säger Elisabeth Schönbeck.
Täta barn gynnas av regler
Det finns psykiatriker som går så långt som att säga att kort åldersavstånd gör att storasyskonet riskerar allvarliga psykiska problem i vuxen ålder. Svensk lagstiftning gynnar ändå dem som får barnen tätt. En kvinna som blir gravid innan senaste barnet är 1 år och 9 månader får behålla sin tidigare föräldrapenningegrundande inkomst. Regeln tillkom på 80-talet för att få fart på barnafödandet.
– Jag som är småbarnspedagog vill se det här ur barnperspektiv. Och jag ser att det går ut över det äldsta barnet, säger Elisabeth Schönbeck.
För det yngre syskonet är det inte lika problematiskt med tätt åldersavstånd.
– Han eller hon får glida fram som en stjärna. Och småsyskon har ofta väldigt stark självkänsla.
Avundsjuka
Många upplever att syskon som är nära varandra i ålder har större utbyte av varandra – och har en given vän för livet.
– Det är ett vanligt missförstånd att de har mer glädje av varann. Att ha en lekkamrat hjälper inte om nummer ett känner sig åsidosatt från början, säger Elisabeth Schönbeck och fortsätter:
– Många som är födda tätt blir ovänner för livet. Och det handlar alltid om att avundsjuka på föräldrarnas kärlek, det är det alla arvstvister handlar om.
Av: Helena Utter
(Text lånad av Aftonbladet.se)
Storebror T träffar lilla F som är en dag!