F skriver om våra elkostnader


Elen på väg bli den största kostnaden för svenska hushåll

Fredrik Lindberg.
Fredrik Lindberg.
 
  

Så damp elräkningen ned för december månad och efter att chocken lagt sig så började jag fundera. När vi köpte huset sent i höstas så räknade jag inte på dessa kostnader per månad. Vårt nyrenoverade hus som vi just flyttat in i har under de två första månaderna kostat 16 000 kronor i enbart el, varav vi inte bodde i huset under den första månaden utan det renoverades. Visst kostar det att ha byggfläktar och maskiner igång, men ändå.

Elkostnaden är numera en så pass tung post att man verkligen måste lägga undan en buffert för att kunna hålla familjen varm, ren och välmående.

Det stigande elpriset påverkar idag vanliga svenskars ekonomi till en betydligt högre grad än vad boräntor gör. Ute i landet har gemena man inte miljonlån på sin villa eller lägenhet. Ändå talar politiker fortfarande mest om de negativa effekterna av stigande bostadspriser och bankernas stigande utlåning till hushållen och hur denna utveckling ska kunna dämpas för att det inte ska gå överstyr.

Risk för prisras i Stockholm

Givetvis är det oroande att vi i Sverige ännu inte har sett en korrektion av bostadspriser i framför allt Stockholms innerstad, när övriga huvudstäder i världen redan har haft rejäla prissättningar. Det talas om att vi kommer få se ett prisfall på omkring 20 procent i Stockholm, må så bli, men då är vi ändå tillbaka på nivån som rådde för 18 månader sedan. På sikt blir det bara ett hack i kurvan och snart är prisbilden per kvadratmeter i Stockholm densamma som i London och New York.

Den bidragande orsaken till prisutvecklingen är att det är i Storstockholm som många arbetstillfällen skapas varför alltfler försöker satsa på karriären i huvudstaden. Det gör att en bostadsbrist har skapats och den är svår att bygga bort inom de närmaste åren.

Elmarknaden borde ligga i fokus

Politikernas fokus bör nu istället ligga på oligopolsituationen som råder på elmarknaden. Även om det numera är enkelt att se över alternativen och byta elleverantör via internet så är kostnaden för el en så pass betungande månadskostnad att den väger tyngre för allt fler villaägare än vad de kan mäkta med.

I vårt fall är en bidragande orsak till den höga elräkningen att det är direktverkande el i huset. När vi drog igång renoveringen av huset så tittade jag även på andra uppvärmingsalternativ. Alla pratar om bergvärme och dess fördelar, men eftersom vårt hus inte har vattenburen värme så skulle kostnaden för att dra vattenledningar i huset och borra för bergvärme uppgå till omkring till 350 000 kronor. Det är rätt många månader med svinhöga räkningar innan du kan räkna hem en sådan investering. Varför vi valde att installera luft/luftvärmepump som sänker elkostnaden med omkring 25 procent och kostnaden var ”endast” 25 000 kronor. Till det ska läggas att vi även har öppen spis med kasset som har gått varm var dag sedan vi flyttat in. Huset är redan tilläggsisolerat och fönstren är det inget fel på så där kan man inte heller spara pengar. Alla gamla glödlampor är kastade och nu finns endast lågenergilampor och ledljus.

Vad får det höga elpriset för effekter? Eftersom jag inte vill ha smutsiga och frusna familjemedlemmar så minskas konsumtionen och sparandet ökar. En annan tes är att det kan leda till att folk faktiskt flyttar från sina hus till lägenheter. Något som kan bidra ytterligare till bostadsprisbrasan för lägenheter.

SEB


Text och bild lånad från aftonbladet.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0