Hur skall man få tid till de små?

Just nu sitter jag och försöker få ihop julledigehetn för min lilla familj och det är varkligen inte lätt med så få dagars semester man har per år och så många lovdagar de små har. Att det dessutom gått åt en hel del dagar till inskolning i skola och på nytt dagis i år gör inte saken lättare... Denna krönika skrev min F i tidningen han är redaktör på och jag tycker att den är mycket tänkbar och vill gärna dela med mig den.

Ha en fin kväll!
Pinkmommey♥

Barnen är lediga 16 veckor om året. Men föräldrarna har oftast bara fem veckors semester var. Hur går den ekvationen ihop?

Vem tar hand om dina barn när dagis och skola har stängt? Löser det själv, släktingar, vänner och bekanta, privat barnpassning eller läger?

Så löd webfrågan häromveckan på Spara&Placera. En infekterad fråga för många barnfamiljer som inte är helt enkel att lösa. Merparten av de svarande får hjälp av släktingar eller vänner och bekanta.

Men inflyttningen till Sveriges storstäder gör att alla inte har sina familjer på nära håll. När dagis har stängt i fyra veckor på sommaren och om man har barn som går i skolan så kräver de långa skolloven 16 veckors semester om året. Och vi föräldrar har tillsammans normalt sett 10 veckor semester.

Om man aldrig är ledig tillsammans kan man komma rätt långt med de veckorna. För ensamstående föräldrar är ledigheten slut efter jullov, sportlov och påsklov.

Det som annars ska vara en viloperiod eller roliga aktiveter för hela familjen håller på att bli en mardröm för allt fler.


Finns knep

Idag finns, för de som har föräldradagar kvar i föräldraförsäkringar, möjligheten att pussla med kombinationen semester och föräldraledighet. Men det fungerar bara fram tills barnen fyller åtta år, sedan fryser föräldradagarna inne.

Allt fler undersökningar visar på att barn önskar sig mer tid med sina föräldrar, föga förvånande, när många tvingas jobba heltid för att få ihop ekonomin med stigande räkningar på el och boräntor som också är på väg upp.

Kontentan av det hela är att barnen upplever föräldrarnas press av att få ihop vardagen och den påtvingade barnpassningen vilket såklart blir fel. Man skaffar barn för att man älskar dem och vill vara med dem resten av livet. Men samtidigt blir det ett moment 22 av det hela.


Fler barn

Trenden går samtidigt åt att skaffa fler barn, tre barn är det gamla två barn och att få fyra barn är idag inga konstigheter. Samtidigt som att det börjar bli prestige i att kunna få ihop schemat med att hämta barnen allt tidigare från dagis. Vi flyttade nyligen från Stockholms innerstad till hus i förorten. När man hämtade barnen efter klockan tre i stan så var det inte många barn kvar. Något som skapar än mer oro, skadas mina barn av att få vara kvar längst av alla på dagis. Har de andra föräldrarna kassakistor att häva pengar ur när räkningarna ska betalas varje månadsslut?

Det blir en ond cirkel som skapar oro för allt fler.


Inga enkla lösningar

Vad ska man då göra? Det finns inga enkla lösningar. Ställ de jobbiga frågorna till far- och morföräldrar och andra i din omgivning. Idag finns det också barnpassning relativt lättillgänglig. Använd er av internet och sök, omkring 150 kronor per timme efter rut-avdrag verkar taxan ligga på nu.

Ett annat alternativ, som egentligen är den mest jobbiga att höra. Istället för att lägga ned en mindre förmögenhet på en ny bil, dyrare bostad eller hänga med i de senaste klädtrenderna - spara pengarna och lägga dem på barnen istället. Sommaraktiviteter som ridläger och fotbollsturneringar kostar en hel del. Om möjligt försök gå ned i arbetstid under en period. Snart har de små vuxit i höjden och vill i alla fall inte vara med dig lika mycket som du vill vara med dem.


Finaste F!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0